POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI IZMEĐU GENERALNE DIREKCIJE ZA ŠUMARSTVO, MINISTARSTVA OKOLIŠA I TURIZMA REPUBLIKE TURSKE I SAVJETA ŠUMARSKIH UDRUŽENJA BOSNE I HERCEGOVINE

„U Bosni je za vrijeme Turaka u pogledu šume bilo prilično sređeno stanje. Tome možemo zahvaliti da je u Bosni ostalo sve do danas tako mnogo lijepih i dobro sačuvanih šuma“.

Izvod iz knjige „Naše šume“, ing. Srećko Mađarević, Zagreb, 1932. godine

U periodu od 09.05.2010.godine do 11.05.2010. godine u Bosni i Hercegovini je boravila visoka delegacija Generalne direkcije za šumarstvo, Ministarstva okoliša i šumarstva Republike Turske. Na čelu delegacije bio je gosp. Osman Kahveči, direktor Generalne direkcije za šumarstvo, Ministarstva okoliša i šumarstva Republike Turske. Osim gosp. Kahvečija delegaciju su sačinjavali: g-đa Emine Atas, g-đica Harika Ardor, gosp. Mahmut Aydin i gosp. Sirri Kostereli.

Ovo studijsko putovanje i boravak u Bosni i Hercegovini je nastavak saradnje između šumara Republike Turske i šumara Bosne i Hercegovine. U skladu sa proklamovanim ciljevima saradnje, cilj ponovnog susreta bio je potpisivanje Memoranduma o saradnji Generalne direkcije za šumarstvo, Ministarstva okoliša i šumarstva Republike Turske i Savjeta šumarskih udruženja Bosne i Hercegovine.

Delegacija je stigla u Bosnu i Hercegovinu 09.05.2010. godine. Na Aerodromu Sarajevo delegaciju su dočekali: Predsjednik UŠIT-a gosp. prof. dr. Mersudin Avdibegović, Podpredsjednik UŠIT-a gosp. Jusuf Čavkunović, član Predsjedništva gosp. Sead Alić, direktor K.J.P. „Sarajevo šume“d.o.o. mr. sci.  Zejnil Berilo i sekretar UŠIT-a gosp. Azer Jamaković.
Prvi dan boravka, u skladu sa prihvaćenim protokolom, gosti iz Turske posjetili su Općinu Konjic, gdje ih je primio načelnik Općine gosp. Emir Bubalo. Nakon toga posjetili su Staru ćupriju u Konjicu, koja je obnovljena zahvaljujući sredstvima turske Vlade. Potom je delegacija posjetila Dervišku tekiju u Blagaju i Stari most u Mostaru. Delagacija je toplo primljena i dočekana od strane domaćina, Hrvatskog šumarskog društva, odnosno Predsjednika gosp. Ljube Reze i tajnika gosp. Frane Kljaje.
U kasnim poslijepodnevnim satima u čast visokih gostiju iz Turske, priređena je svečana večera. Uz pozdravne riješi dobrodošlice, Predsjednik Avdibegović je izrazio zadovoljstvo i čast da smo ugostili  visoku delegaciju iz prijateljske Turske, uz nadanja da će nakon potpisivanja Memoranduma doći do operacionalizacije saradnje na svim poljima u oblasti šumarstva.

Svečanoj večeri prisustovali su direktori kantonalnih javnih preduzeća, direktori kantonalnih uprava za šumarstvo, savjetnik Federalnog ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo gosp. Vlado Soldo, direktor Federalne uprave za šumarstvo gosp. Omer Pašalić, direktor TIKA-e za Bosnu i Hercegovinu gosp. Nevzat Yešiler, direktor Turske Zirat banke u Bosni i Hercegovini gosp. Kenan Bozkurt.
Nakon večere prisutnima se obratio gosp. Kahveči, ističući ogromno zadovoljstvo da je u Bosni i Hercegovini i da je sretan što je  među bosanskohercegovačkim šumarima, koji su dio velike šumarske porodice cijelog svijeta.

U znak sjećanja na ovaj nezaboravni susret, direktoru Turskih šuma gosp. Kahvečiju je poklonjena umjetnička slika. U ime Savjeta šumarskih udruženja BiH, poklon je uručio Podpredsjednik UŠIT-a gosp. Jusuf Čavkunović. Prigodni pokloni su uručeni i ostalim članovima delegacije. Poklone su uručili direktori šumskoprivrednih društava.

Drugog dana boravka delegacija je imala prijem u TIKA-i, gdje ih je dočekao direktor gosp. Nevzat Yesiler, sa saradnicima. Potom se delegacija zajedno sa direktorom TIKA-e i Predsjednikom Avdibegovićem i sekretarom Jamakovićem uputila na sastanak sa Ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Njegovom Ekselencijom gosp. Vefahen Očakom. Na sastanku kod Ambasadora svi učesnici su izrazili zadovoljstvo i uvjerenja da će se uspostavljena saradnja nastaviti i proširivati i u narednom periodu.

Prema Protokolu uslijedio je svečani čin potpisivanja Memorandumam, na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u 12 i 30 sati. Svečanom potpisivanju Memoranduma o saradnji Generalne direkcije za šumarstvo, Ministarstva okoliša i šumarstva Republike Turske i Savjeta šumarskih udruženja Bosne i Hercegovine, prisustovao je veliki broj predstavnika elektronskih i printanih medija, tako da sa zadovoljstvom možemo istaći da je ovaj značajan događaj medijski dobro propraćen.
Prije potpisivanja Memoranduma prisutnima se sa prigodnim riječima obratio gosp. Beriz Belkić, Predsjedavaći Parlamenta Bosne i Hercegovine. Gosp. Belkić je istakao da je ovaj događaj jedan u nizu pozitivnih aktivnosti Republike Turske u saradnji i približavanju prijateljskih naroda Turske i Bosne i Hercegovine. U ime Generalne direkcije za šumarstvo, Ministarstva okoliša i šumarstva Republike Turske, Memorandum je potpisao gosp. Osman Kahveči, a u ime Savjeta šumarskih udruženja Bosne i Hercegovine gosp. Ljubo Rezo.

Prilikom svačanog obraćanja gosp. Kahveči je istakao da je u životu potpisao mnoge memorandume, ali da mu je ovaj jedan od najdražih. Izrazio je zadovoljstvo i uvjerenja da će se ovim činom nastaviti kontinuirana saradnja u svim oblastima šumarstva između Turske i Bosne i Hercegovine. Gosp. Rezo u svom govoru istakao je da je potpisivanje Memoranduma o saradnji Generalne direkcije za šumarstvo, Ministarstva okoliša i šumarstva Republike Turske i Savjeta šumarskih udruženja Bosne i Hercegovine, plod dugogodišnje aktivnosti šumara Turske i Bosne i Hercegovine i da dijeli uvjerenja gosp. Kahvečija, da će se aktivnosti pomenute u Memorandumu  realizovati u praksi.

Nakon ceremonije potpisivanja Memoranduma, delegacija je posjetila Muzej i Mezar prvog Predsjednika  Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.
U ranim poslijepodnevnim satima gosti su posjetili uzgajalište jelena lopatara u Rakovici. U uvodnim riječima domaćin, mr. sci. Zejnil Berilo, istakao je osnovne karakteristike šumskih ekosistema na kojima gospodare K. J. P.“Sarajevo šume“d. o. o., te dao kratak osvrt na uzgajalište jelena lopatara. Gosti su se interesovali o podignutim kulturama, autohtonim vrstama, a predložili su na ovom lokalitetu i sadnju i uzgajanje divlje trešnje (Prunus avium). Poslije obilaska uzgajališta u pravom šumarskom ambijentu uslijedio je šumarski ručak  u organizaciji ljubaznih domaćina.

Potom se delegacija uputila ka Međunarodnom aerodromu Sarajevo, gdje je u 18 i 30 sati, bio predviđen let za Istanbul. Na kraju, prilikom ispraćaja ugledni gosti još jedanput su se zahvalili na ljubaznom i iskrenom dočeku i boravku u Bosni i Hercegovini, uz želje i namjere da se zajednička saradnja nastavi i u godinama koje su ispred nas.

Sead Alić, dipl. ing. šum.

Facebook
Twitter
WhatsApp