POČELE PRIPREME ZA ORGANIZOVANJE PRVE „ŠUMARIJADE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE“

Na inicijativu Savjeta direktora šumsko – privrednih društava iz Federacije BiH (ujedno i članovi Organizacionog odbora), 29. i 30. augusta 2008. godine u Sanskom Mostu održaće se prva „Šumarijada F BiH“. Ovom natjecanju radnika šumarske struke u sportskim i šumarskim disciplinama prisustvovaće predstavnici svih preduzeća šumarstva sa područja većeg bh entiteta. Kako bi se organizacija ove manifestacije uspješno realizovala, već se krenulo sa pripremnim aktivnostima. Tako je u petak 11.07.2008 godine u Sanskom Mostu održan sastanak komisija za organizovanje „Šumarijade F BiH 2008“.

Nakon konstruktivne diskusije, članovi komisija za organizovanje šumarijade, donijeli su i nekoliko bitnih zaključaka. Odlučeno je da svako ŠPD/ŠGD dostavi u UŠIT FBIH ime još po jednog sudije za šumarske discipline te da se zakaže sastanak sudijske komisije prije početka manifestacije, kako bi se utvrdili svi neophodni detalji. Članovi komisija složili su se da rok za dostavu prijava za šumarijadu bude do 18. jula 2008. godine, kao i to da se prijave vrše u UŠIT FBIH. Do kraja istog mjeseca sva preduzeća koja budu učestvovala na manifestaciji treba da dostave po dvije zastave za šumarijadu u UŠIT FBiH Sarajevo. Jedan od zaključaka bio je da se, u sklopu programa šumarijade, organizuje promocija časopisa „Naše šume“.

Radi obezbjeđenja smještaja, zadužena su ŠPD/ŠGP da, pored imena takmičara, dostave imena učesnika i gostiju koji će prisustvovati šumarijadi bez aktivnog učešća. Na sastanku je odlučeno da Komisija za marketing počne sa aktivnostima oko najave šumarijade na medijima, te da se na na sastanku Savjeta direktora definiše da li mogu privatni izvođači radova da se prijave u šumarskim disciplinama. Određen je i broj takmičara po disciplinama.

U šumarskim disciplinama određena su tri takmičara po jednom preduzeću za discipline: usmjereno obaranje, precizno prerezivanje, kombinovani rez, kresanje grana i sklapanje motorne pile. Po jedan takmičar određen je za presjecanje sjekirom i modeliranje pilom i sjekirom, dok su za presjecanje pilom amerikankom određena dva takmičara. Brzina utovara prenosa na distancu istovara i slaganja drveta pomoću samaraških konja biće izvedena demonstrativno i neće imati takmičarski karakter. U sportskim disciplinama određen je po jedan takmičar po jednom preduzeću u disciplinama: bacanje kugle, trčanje na 800 metara, trčanje na 100 metara, skok u dalj iz mjesta, obaranje sa grede, vožnja mopedima između čunjeva i gađanje zračnom puškom. U potezanju konopcem određeno je 7 takmičara plus rezerva. Za mali fudbal određeno je šest igrača plus do četiri rezerve i za odbojku na travi određena su dva igrača plus četiri rezerve. U sportskim disciplinama žene će uzeti učešće u gađanju zračnom puškom, odbojci na travi i trčanju na 100 metara.

Jasmin Grošić

Facebook
Twitter
WhatsApp