ODRŽANA SVEČANA MANIFESTACIJA POVODOM 2011. MEĐUNARODNE GODINE ŠUMA

 

U Bugojnu je dana 24.03.2011. godine u motelu Heko u organizaciji Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine, Kantonalne uprave za šumarstvo SBK, Općine Bugojno i ŠPD-a „Srednjobosanske šume“, održana Svečana manifestacija „Međunarodna godina šuma-2011.“ Svečana manifestacija je bila podjeljena na dva dijelo i to prvi, radni dio, na kojem je održana IX. Redovna Skupština Udruženja inženjera i tehničara šumarstva FBiH, na kojoj je usvojen Izvještaj o radu i finansijski izvještaj za 2010. godinu, Izvještaj Nadzornog odbora, te Plan rada i finansijski plan za 2011. godinu.

Prije početka drugog dijela manifestacije, načelnik Općine Bugojno gospodin Hasan Ajkunić je u svom kabinetu primio visoku delegaciju predstavnika državne, federalne i kantonalne vlasti, predstavnike Udruženja, profesore sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, porodicu rahmetli Seada Hadžiabdića – doajena BH šumarstva, književnicu Nuru Bazdulj-Hubijar, te mnogobrojne druge goste ove manifestacije. Nakon prijema kod načelnika Općine upriličena je svečana sadnja sadnica ispred zgrade Općine Bugojno za sve zvanice.

Na početku drugog dijela manifestacije prisutnima su se obratili: mr.sci. Emsad Pružan-savjetnik u Kantonalnoj upravi za šumarstvo SBK i član Predsjedništva Udruženja inženjera i tehničara šumarstva FBiH, Hasan Ajkunić-načelnik Općine Bugojno, Nura Bazdulj-Hubijar-književnica, Hamed Mešanović-predsjednik Komisije za koncesije BiH, Vlado Soldo-savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Semin Ždralović-ministar šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede SBK, Mladinko Perković-direktor ŠPD-a „Srednjobosanske šume“ i Ševal Konjalić-direktor Kantonalne uprave za šumarstvo SBK.
Nakon uvodnog obraćanja, prezentaciju o ulozi šuma u rješavanju globalnih ekoloških i društvenih problema održao je prof.dr. Mersudin Avdibegović.

Upriličeno je i sječanje na lik i djelo rahmetli Seada Hadžiabdića-doajena BH šumarstva, o čemu je govorio Ismet Zečević, dugogodišnji saradnik rahmetli Seada, te su dodjeljene posthumno plakete počasnog člana Udruženja inženjera i tehničara šumarstva FBiH i Saveza lovačkih organizacija u BiH, kčerkama rahmetli Seada Hadžiabdića, Almi i Lejli, za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji šumarstva i lovstva u BiH.

Na kraju manifestacije dodjeljene su po tri diplome za najbolje likovne i literarne radove, a na osnovu natječaja povodom 2011. Međunarodne godine šuma, koji je raspisalo Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH i na koji je pristiglo 814 likovnih i 360 literarnih radova, te je upriličena izložba navedenih radova i lovnih eksponata.

Facebook
Twitter
WhatsApp