ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE „ŠUME I JAVNE USTANOVE U BOSNI I HERCEGOVINI” (LUDWIG DIMITZ, BEČ 1905. GODINA)

U Travniku je dana 31.08.2012. godine u organizaciji Kantonalne uprave za šumarstvo SBK/KSB, Općine Travnik i Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine, održana promocija knjige „Die forstlichen Verhaltnisse und Einrichtungen Bosniens und Hercegovina” – „Šume i javne ustanove u Bosni i Hercegovini”, autor Ludwig Dimitz, izdate Beču 1905. godine. Izdavač knjige je Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine uz finansijsku podršku Ministarstva šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede SBK – Kantonalne uprave za šumarstvo, kao projekat podrške realizaciji aktivnosti na obilježavanju „Međunarodne godine šuma – 2011“.

Nakon pozdravnih riječi domaćina promocije, načelnika općine Travnik, gospodina Admira Hadžiemrića i organizatora manifestacije direktora Kantonalne uprave za šumarstvo SBK/KSB, gospodina Ševala Konjalića, knjigu se pred pedesetak prisutnih zvanica promovirali Prof.dr. Mersudin Avdibegović (predsjednik UŠIT FBiH) i Prof.dr. Dalibor Ballian.

Knjiga je posebno specifična i sadrži veliki broj korisnih podataka i informacija iz istorije šumarstva Bosne i Hercegovine, afirmiše i promoviše šumarstvo, šumske resurse i srodne oblasti u Bosni i Hercegovini u kontekstu ekonomskih, ekoloških i socijalnih aspekata koje ovaj prirodni resurs daje društvu, te unapređuje nivo općeg znanja iz oblasti šumarstva, a može veoma korisno da posluži šumarskim i drugim stručnjacima vezano za istoriju šumarstva u vrijeme dolaska Austro-Ugarske monarhije u Bosnu i Hercegovinu.
Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine je izdavanjem prevoda ovog djela nastavilo dosadašnji zavidan put izdavačke djelatnosti stručne literature, te dalo veliki doprinos poznavanju i izučavanju historije šumarstva i šuma Bosne i Hercegovine.

Facebook
Twitter
WhatsApp