JUBILEJ REINTRODUKCIJE DABRA (Castor fiber L.)

Ideja o obilježavanju jubileja reintrodukcije dabra je nastala u januaru mjesecu 2011. godine, kada smo saznali tužnu vijest da je preminuo naš dragi kolega i prijatelj Sead Hadžiabdić, dipl.ing.šumarstva. Čovjek koji je ostavio neizbrisive tragove u bosanskohercegovačkim šumama i koji je najzaslužniji za projekat reintrodukcije dabra u Bosnu i Hercegovinu.

Tužna vijest se proširila i do Njemačke, do naših prijatelja i kolega iz Hessen Forsta (šumarstvo pokrajine Hessen – Njemačka). Na njihov prijedlog, pod motom  2011. Internacionalne godine šuma,  Udruženje šumarskih inženjera i tehničara F BiH je započelo sa pripremama obilježavanja jubileja 6 godina od reintrodukcije dabra u rijeku Semešnicu (F BiH) i 5 godina od reintrodukcije dabra u rijeku Sokošnicu (RS).

Manifestacija je trajala dva dana. Prvi dan 08.06.2011. god. uz podršku Saveza lovačkih organizacija u BiH i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprovrede i šumarstva u prostorijama Saveza lovačkih organizacija, održan je skup kome su prisustvovali suorganizatori manifestacije, kolege iz Hessen Forsta – Wolfgang i Johanna Busch, prof.dr. Kristian Schwarz Schilling, koji je učestvovao i prilikom implementacije projekta prije šest godina, predstavnik Njemačke Ambasade u BiH Mathias Heinz, predstavnik Federalnog ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva, Suad Čamdžić, porodica Seada Hadžiabdića, kćerke Lejla i Alma, te brojne kolege i prijatelji.

U ime Hessen Forsta, kolega i prijatelj, Wolfgang Busch je prisutnima prezentirao  početak ideje o reintrodukciji dabra u Bosnu i Hercegovinu. Ideja o ponovnom naseljavanju dabra u BiH, životinjske vrste koja je prije 150 godina nestala  sa naših prostora potekla je 2004. godine od našeg rahmetli Seada, tadašnjeg Predsjednika UŠIT-a, i to prilikom prijateljske posjete kolega iz Hessen Forsta Bosni i Hercegovini.

Šumarstvo Hesena sa Wolfgangom Buschom na čelu je odmah iskazalo zainteresovanost za ovaj zajednički projekat, organizovalo obuku u Njemačkoj za tim kolega iz Bosne i Hercegovine, doniralo pet pordica dabra (ukupno 20 jedinki), organizovalo transport i tako se dabar u aprilu 2005. godine ponovo naselio u rijeku Semešnicu u Donjem Vakufu. Naredne 2006 godine, takođe uz pomoć UŠIT-a i Hessen Forsta dabar je naseljen i u rijeku Sokošnicu u Šipovo.

Iako je u sali među prisutnima bilo puno poznatih lica koja su učestvovala u implementaciji reintrodukcije dabra, svi su pomno bez treptanja slušali i pratili, jer se u svakoj rečenici u svakoj slici i u svakom uglu prostorije osjećala prisutnost našeg rahmetli Seada, a to nam je i bila želja, da još jedan dan provedemo sa našim Seadom.

Mr.sc. Saša Kunovac je prezentirao monitoring i budućnost dabra u Bosni i Hercegovini i lijepo je bilo čuti da je projekat uspješno ocjenjen i da dabar ima budućnost u Bosni i Hercegovini.

Prisutnima se obratio i prof.dr. Schwarz Schiling, uputio čestitke na uspješno provedenom projektu i izrazio veliko žaljenje zbog gubitka našeg velikana Seada Hadžiabdića, kojeg je imao priliku lično upoznati i u nekoliko navrata razgovarati sa njim o mnogim bitnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu za vrijeme obavljanja funkcije Visokog predstavnika u BiH.  

Prestavnik Njemačke Ambasade Mathias Heinz i dr. Shwarz Schiling su čestitali Udruženju šumarskih inženjera i tehničara FBiH i Hessen Forstu na zajedničkom radu i poželjeli da se taj rad i u buduće nastavi i da se njeguju prijateljstva koja su u suštini i osnov za uspjeh.

O svojim sjećanjima na lik i djelo Seada Hadžiabdića, prisutnima su govorili Ismet Zečević, dipl.ing.šumarstva, dugogodišnji saradnik i prijatelj Seada, te Wolfgang Busch, koji je 2000-te godine prvi puta boravio u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik trupa SFOR-a i tada upoznao Seada za kojeg kaže da mu je bio drugi otac.

Udruženje šumarskih inženjera i tehničara F BiH je kolegi Wolfgangu Buschu za izuzetna zalaganju na održavanju zajedničke saradnje dodijelilo plaketu počasnog člana UŠIT-a. Johanna i Wolfgang Busch su uz potporu direkcije Hessen Forsta izdali knjigu „Povratak dabra 2005./2006. do 2011.“. Knjiga je posvećena rahmetli Seadu Hadžiabdiću, a sastavljena je od tekstova i fotografija koje podsjećaju na jedanaest predivnih godina  provedenih sa Seadom, velikim šumarom, lovcem, biologom i borcem za mir u Bosni i Hercegovini, kojeg su smjeli nazvati svojim prijateljem.

Drugi dan obilježavanja jubileja 09.06.2011. godine je protekao u vidu ekskurzije i posjete staništu dabra u Semešnici u Donjem Vakufu. Domaćini su bili ŠPD/ŠGD „Šume Središnje Bosne/ Srednjobosanske šume“ i Lovačko društvo „Semešnica“ Donji Vakuf.

Pred mnogobrojnim prisutnim na lokalitetu gdje je nastanjen dabar, na rijeci Semešnici, mr.sc. Saša Kunovac je otkrio spomen ploču koju je rahmetli Seadu Hadžiabdiću podiglo Lovačko društvo „Semešnica“ Donji Vakuf.

Bila su to dva lijepa dana druženja  i sjećanja na rahmetli Seada.

Samira Smailbegović, dipl.ing.šum.

Facebook
Twitter
WhatsApp