Svečana manifestacija „21. mart – Međunarodni dan šuma” Donji Vakuf, 21. mart 2018. godine

Šume na planeti Zemlji su ugrožene. Gubitak šuma nastavit će se zbog klimatskih promjena unatoč globalnim naporima za smanjenjem ispuštanja u atmosferu plinova sa učinkom staklenika. Šume su danas ugrožene bespravnim sječama, deforestacijom radi dobijanja poljoprivrednog zemljišta, od lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, insekata, glodavaca, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša i dr.

Prema podacima UN-a, godišnje se uništi oko 13 miliona hektara šume. Oko 20 % emisije stakleničkih plinova u svijetu, prouzrokuju klimatske promjene, koje su izazvane krčenjem šuma.
I uprkos svim tim neprocjenjivim ekološkim, sociološkim i ekonomskim dobrobitima, čovjek uništava te iste šume bez kojih ne može živjeti. Krčenje je i dalje ozbiljan problem u cijelom svijetu.
Generalna skupština UN-a Rezolucijom broj: A/RES 67/200 od 28.11.2012. godine, proglasila je 21. mart/ožujak – „Međunarodnim danom šuma“, a u cilju podizanja svijesti društva o značaju šuma, unapređenju održivog gospodarenja šumama i njihovoj zaštiti. Tim povodom se na međunarodnom i nacionalnom nivou svih država članica UN-a organizuju brojne aktivnosti, kako bi se široj društvenoj zajednici ukazalo na sve dobrobiti i koristi koje pružaju šumski ekosistemi.

Na “Međunarodni dan šuma” vršeći misiju zaštite šuma od bespravne sječe, 21.03.2017. godine u mjestu Sokolina, Općina Donji Vakuf, prilikom obavljanja službenih dužnosti smrtno su stradali uposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo SBK – čuvari šuma, Omer Bašić i Ferid Rahmanović i Ševko Draginović – izvođač radova u šumarstvu, te će se kroz programski sadržaj manifestacije na obilježavanju “Međunarodnog dana šuma”, na prigodan način obilježiti godišnjica stradanja navedenih uposlenika i skrenuti pažnja vlastima i javnosti da se poduzmu odgovarajuće mjere i aktivnosti da se stradanje navedenih čuvara šuma nikad ne ponovi..

Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine (UŠIT FBIH), već duži niz godina na dan 21.mart/ožujak kao prvi dan proljeća, a od 2013. godine i kao “Međunarodni dan šuma”, tradicionalno organizuje Redovnu godišnju Skupštinu Udruženja, a odvijanje iste se praktikuje u nekom od kantona unutar Federacije BiH, te su organizacijska tijela Udruženja uvažavajući sve prednje navedeno, donijela Odluku da se XVIII. Redovna godišnja Skupština UŠIT-a FBiH za 2018. godinu, održi u Donjem Vakufu, kao sastavni dio manifestacije posvećene obilježavanju “Međunarodnog dana šuma – 2018.”
U okviru obilježavanja „Međunarodnog dana šuma – 2018.“ u Bosni i Hercegovini, pod motom „Šume i održivi gradovi – Učinimo naše gradove zelenijim, zdravijim i sretnijim mjestima za život” u Donjem Vakufu će dana 21. marta 2018. godine (srijeda) u organizaciji Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine (UŠIT FBiH), Ministarstva, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona – Kantonalne uprave za šumarstvo, ŠPD/ŠGD „Srednjobosanske šume/Šume Središnje Bosne“ d.o.o. Donji Vakuf i Općine Donji Vakuf, biti održana svečana manifestacija pod nazivom:
“Centralna manifestacija za obilježavanje Međunarodnog dana šuma – 2018.” za Federaciju Bosne i Hercegovine.

Manifestacija je podijeljena u tri dijela, i to:

  1. Svečana sadnja prigodnog sadnog materijala-pošumljavanje.
  2. Svečani dio menifestacije – „Međunarodni dan šuma – 2018.“
  3. Radni dio manifestacije – “XVIII. Redovna Skupština Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine”.

Manifestacija će se odvijati prema slijedećem rasporedu:

  • 8:00-10:00 – Svečana sadnja (park Općine Donji Vakuf i odjel 80. Gospodarska jedinica Prusačka Rijeka – lokalitet Semešnica – Ruska pilana, Općina Donji Vakuf );
  • 11:00-12:30 – Svečana manifestacija (Dom kulture-Općina Donji Vakuf);
  • 12:30-13:30 – Kafe pauza (Direkcija ŠPD/ŠGD „Srednjobosanske šume/Šume Središnje Bosne“ Donji Vakuf);
  • 13:30- 16:00 – Radni dio manifestacije (Dom culture – Općina Donji Vakuf).

Svečanu sadnju – 10:00 sati (park Općine Donji Vakuf), kao trajno sjećanje na održavanje ove manifestacije i sjećanje na stradale kolege iz SBK, izvršit će:

–    predstavnici porodica stradalih kolega,
–    predstavnici Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske i drugi gosti iz Republike Turske,
–    prof.dr.sc. Ahmet Lojo – profesor na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik UŠIT FBiH sa saradnicima,
–    Refik Hodžićm dipl.ing.šum. – predsjednik Skupštine UŠIT FBiH,
–    Salkan Merdžanić – ministar Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK,
–    Vildan Hajić, dipl.ing.maš. – direktor ŠPD/ŠGD „Srednjobosanske šume/Šume Središnje Bosne“ d.o.o. Donji Vakuf,
–    Ševal Konjalić – direktor Kantonalne uprave za šumarstvo SBK i
–    Huso Sušić – načelnik Općine Donji Vakuf.

Pošumljavanje – 8:00-10:00 (odjel 80. GJ Prusačka Rijeka – lokalitet Semešnica-Ruska pilana, Općina Donji Vakuf ) će izvršiti svi ostali učesnici manifestacije.

U toku manifestacije, nakon održanih pozdravnih riječi, prisutnima će od strane prof.dr.sc. Ahmeta Loje  biti prezentiran stručni referat u vezi sa aktuelnim stanjem i perspektivama šuma i šumarstva. Nakon toga, uslijedit će dodjela priznanja-posthumno stradalim kolegama, a po Odluci Skupštine Udruženja, te priznanja po istoj  ostalim odlikovanim kolegama i institucijama iz Bosne i Hercegovine i Republike Turske. Po okončanju navedenog, uslijedit će prezentacija i promocija najnovije naučno-stručne literature, publikacija i časopisa.

Izjave za medije sa porukama upućenima javnosti sa ovoga skupa moći će se dobiti od osoba koje će izvršiti svečanu sadnju, neposredno nakon obavljenog čina sadnje, a izjave u vezi sa samom organizacijom svečane manifestacije mogu se dobiti od predstavnika organizatora iste, u toku i nakon održane svečanosti i to: prof.dr. Ahmet Lojo – profesor na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik UŠIT FBiH, Refik Hodžić, dipl.ing.šum. – predjednik Skupštine UŠIT FBiH, Salkan Merdžanić – Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK, Vildan Hajić – direktor ŠPD/ŠGD „Srednjobosanske šume/Šume Središnje Bosne“ d.o.o. Donji Vakuf, Huso Sušić – načelnik Općine Donji Vakuf i Ševal Konjalić – direktor Kantonalne uprave za šumarstvo SBK.

Facebook
Twitter
WhatsApp