SAOPŠTENJE ZA JAVNOST ŠUMSKI POŽARI – PRIJETNJA NESTANKU ŠUMA U BOSNI I HERCEGOVINI

Svjedoci smo u posljednjih nekoliko godina da je zbog uticaja čovjeka, broj požara u Bosni i Hercegovini alarmantno povećan, što rezultiran nenadoknadivim ekološkim i ekonomskim štetama šumskim ekosistemima, preduzećima šumarstva i lokalnim zajednicama, a kao krajnji rezultat za posljedicu ima deforestaciju, odnosno potpuni nestanak šuma određenog područja sa svim negativnim konsekvencama po život čovjeka.

Povodom već prijeteće sezone šumskih požara, Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine – UŠIT FBiH, ponovno upućuje apel javnosti, te državnim institucijama i preduzećima, da se započne intenzivniji i aktivniji pristup permanentnoj zaštiti šumskih ekosistema, kao najvećeg i najvažnijeg prirodnog resursa Bosne i Hercegovine, čiji je opstanak u velikoj mjeri ugrožen, ukoliko se ozbiljno i sistematski ne pristupi ovom problemu.
Ono što nas kao struku zabrinjava, jeste podatak, da su profesionalne i dobrovoljne vatrogasne brigade i uposlenici privrednih društava iz oblasti šumarstva, većinom i jedini direktni sudionici na gašenju šumskih požara, što za efikasniju borbu i zaštitu šuma od požara nije dostatno.

Šumarska struka kao najpozvanija u protivpožarnoj zaštiti šuma sugeriše da je trenutna dinamika u provođenju svih mjera zaštite šuma od požara nedostatna. Neophodno je obezbjediti trajne i stabilne finansijske izvore i institucionalna rješenja, koja će uz primjenu najsavremenijih metoda prevenicije šuma od požara, doprinijeti ublažavanju posljedica, koje šumski požari ostavljaju iza sebe. Primjena savremenih metoda prevencije od šumskih požara iziskuje i skuplja sredstva, ali učinkovita i dobro organizirana preventiva je uvjek višestruko jeftinija od posljedica koju šumski požari ostavljaju iza sebe.
Na osnovu naprijed navedenog, a uvažavajući značaj i ulogu šuma, sugerišemo svim zakonodavnim, izvršnim i sudskim vlastima i pojedincima, da ovom pitanju posvete odgovarajuću pažnju.

Posebnu ulogu i odgovornost imaju organi lokalne zajednice u pronalaženju i sprečavanju pojedinaca koji uzrokuju požare.

Facebook
Twitter
WhatsApp