POZIV SVIM KOLEKTIVNIM I POJEDINAČNIM ČLANOVIMA DRUŠTVA ZA UČEŠĆE NA REALIZACIJI PROJEKTA: “IZRADA FOTOMONOGRAFIJE – REGISTRA MONUMENTALNIH STABALA I FENOMENA PRIRODE U BIH”

BiH je zemlja bogata prirodnim ljepotama, od kojih su mnoge nepoznate i nedostupne široj javnosti. U šumama BiH, još uvijek postoji veliki broj različitih fenomena prirode, monumentalnih i rijetkih stabala, koja su izbjegla sjekiru ili motornu pilu, a takve forme ili dimenzija da predstavljaju svojevrsne svjedoke o mogućnosti rasta svoje vrste. Slično je i sa drugim prirodnim fenomenima, često poznatim samo lokalnom stanovništu, sa povezanim legendama o porijeklu, koje zaslužuju pažnju i adekvatnu zaštitu.
Predsjedništvo Udruženja je na svojoj 75 sjednici  03.04.2014. godine, podržalo inicijativu za pokretanje novih projekata u oblasti izdavačke djelatnosti Udruženja, na dokumentovanju i afirmaciji i zaštiti prirodnih ljepota šumskih ekosistema u BiH (FBiH). U planu je izrada fotomonografije monumentalnih stabala i prirodnih fenomena u BiH.
U izradi ove fotomonografije  može i treba da učestvuje što je moguće veći broj članova i saradnika našeg Uruženja, kroz kandidovanje, dokumentovanje i aplikaciju pojedinačnih objekata, vrijednih i interesantnih u mjeri da ih je potrebno registirati  ili čak i zaštiti. Ti objekti mogu biti:

  • Stabala, koja su po nečemu izuzetna i rijetka, bilo po svojim dimenzijama, rijetkosti, specifičnoj formi, ili u kulturnom, ili kulturno – istorijskom značaju.
  • Prirodni fenomeni:
  • specifične stijene, pećine, izvori vode, vodopadi,… kao specifične prirodne rijetkosti   ili sa kulturno – istorijskim značajem, koji zauzimaju manji prostor.

Za sve objavljene objekte, će se izraditi pregledne karte šireg područja (po regionima ili kantonima) sa ucrtanim putevima i pozicijama fenomena (turističkog sadržaja).
Pozivaju se svi Članovi Udruženja, kao i saradnici, da dokumentuju neke od gore pomenutih objekata u području u kojem žive ili rade, izradom odgovarajućih fotografija i opisom lokaliteta gdje se takav objekat nalazi i kandidiraju ga slanjem na mail adresu Udruženja.
Prikupljeni materijal će se analizirati, selektirati i objaviti.
U prilogu je dat Obrazac informacija, koji je potrebno popuniti za svaki kandidirani objekat.

Predsjednik  Predsjedništva Udruženja
Dr. Ahmet Lojo, dipl. ing. šumarstva

 

Dokumenti za download:

Obrazac za prijavu  –  registrovanje monumentalnih stabala i prirodnih fenomena u BiH Download
Facebook
Twitter
WhatsApp