“MOJE UMIJEĆE ZA TVOJE OBRAZOVANJE”

U drvno-šumarskoj školi, kao rezultat rada sekcija i praktične nastave u ovoj školskoj godini je postavljena izložba učeničkih radova. Taj značajan događaj za sve učenike i uposlenike naše škole je organiziran u petak, 07.03.2008.godine kao prodajna izložba pod nazivom „Moje umijeće za tvoje obrazovanje“. Ideja za ovu izložbu se javila i prije godinu dana, u želji da se javnosti pokažu rezultati rada učeničkih vrijednih ruku.

Prilika za finansijsku pomoć je iskorištena kroz projekat apliciran prema Gradskoj upravi, koja je u tom periodu raspisala konkurs za dodjelu određenih novčanih sredstava školama za izvođenje vannastavnih aktivnosti.

Učenici su odlučili da izložba bude prodajnog i humanitarnog karaktera i da sav prikupljeni novac bude uplaćen na račun Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“.
Sam izbor organizacije kojoj bi poklonili dobiveni novac nije bio nimalo lagan, a presudilo je to što ova nevladina organizacija već stipendira nekoliko naših učenika.

Ciljevi izložbe su višestruki , ali najvažnije je bilo u učenicima pobuditi stvaralački duh i iskoristiti njihovu energiju u pozitivnom smislu, razviti osjećaj za timski rad i želju za pomoć drugima.

Na izložbi je bilo izloženo oko dvije stotine eksponata: slike, oslikane boce, ručni radovi od konca, vune, komadi sitnog namještaja, jastučići, vaze za cvijeće, nakit …
Pozivi su upućeni u različite institucije i ustanove, a odziv je bio značajan. Gosti su uživali u proizvodima rada dječijih ruku koji se sa punim pravom mogu nazvati umjetničkim djelima.

Prije same izložbe priređen je mali kulturno-umjetnički program od strane učenika škole a prisutnima su se obratili direktorica škole g-đa Nada Miletić, predsjednik Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ g-din Jovan Divjak, prof.dr. Beus Vladimir sa Šumarskog fakulteta te voditelj projekta Veljović Zehra- nastavnik stručnoteorijske nastave.

Izložbu je otvorila direktorica škole, Nada Miletić i možemo se pohvaliti činjenicom da je u rekordno kratkom vremenu rasprodano gotovo sve što je bilo izloženo od eksponata. Tražila se slika više, oslikana stoličica ili daska, koja lutkica od platna ili nakit…

Zadovoljstvo je bilo očito, i nas koji smo organizirali, učenika koji su izradili eksponate i gostiju koji su uživali u izložbi. Pogotovo što su cijene bile simbolične, nestvarno niske, a sve u želji da što više ovih predmeta nađe svoje mjesto u domovima kupaca, te da svjedoći o mladim ljudima spremnim da u ovim vremenima pomognu onima kojima je pomoć neophodna.

Projekat je bio¸ medijski najavljen i popraćen.
Svi prisutni imali su samo riječi hvale za postavljenu izložbu i preporuku da ovaj događaj bude planiran kao redovna godišnja aktivnost, da preraste u tradiciju škole.
I ovim putem još jednom veliko HVALA svima onima koji su pomogli da ovaj projekat postigne svoj cilj i u ovim vremenima sve nas oplemeni i bar za tren učini boljim ljudima.

Veljović Zehra, dipl. ing. šum. i dipl. ing. hort.

Facebook
Twitter
WhatsApp