MEĐUNARODNA PRESS KONFERENCIJA POVODOM 11. MEĐUNARODNOG SAJMA ŠUMARSTVA I ŠUMARSKE TEHNOLOGIJE – INTERFORST 2010, MINHEN

26. i 27. aprila 2010 godine, povodom 11. međunarodnog sajma šumarstva i šumarske tehnologije – INTERFORST 2010., održana je međunarodna press konferencija u edukacionom centru Buchenbuhl, bavarskih državnih šuma (Bayerische Staatsforsten), u blizini Nirberga. U dvodnevnom programu, učešće su uzeli novinari vodećih nacionalnih šumarskih časopisa iz trinaest europskih zemalja.

Prvog dana (26. april), u poslijepodnevnim satima, održana je press konferencija na kojoj su se novinarima obratili dr. Reinhard Pfeiffer, generalni direktor minhenskog sajma, Monika Dech, viši izvršni director minhenskog sajma, Ralf Dreeke, predsjednik savjetodavnog odbora sajma INTERFORST i generalni direktor preduzeća Wahlers Forsttechnik GmbH, dr. Rudolf Freidhager, izvršni direktor bavarskih državnih šuma i dr. Ute Seeling, generalni direktor njemačkog odbora povjerenika za rad u šumarstvu i šumarske tehnologije (KWF).

Prisutni su upoznati sa pripremnim aktivnostima organizacije 11. međunarodnog sajma šumarstva i šumarske tehnologije – INTERFORST 2010, koji će se održati u periodu od 14. do 18. jula u Minhenu. Istaknuto je da se INTERFORST održava svake četiri godine i da ove godine slavi svoju četrdesetu obljetnicu. Ovogodišnji sajam je jedan od najvažnijih događaja za međunarodnu šumarsku industriju.
Na sajam se prijavilo preko 400. izlagača iz 21. zemlje svijeta, od čega je pet novih zemalja. Za razliku od prethodnih godina, manja je zainteresovanost izlagača zbog ekonomske krize u svijetu, ali se očekuje da sajmu prisustvuje oko 50.000 posjetilaca iz čitavog svijeta. U tom smislu, organizatori žele postići ili čak nadmašiti rezultat ostvaren u 2006. godini, kada je postignut trostruki rekord, 10 % više posjetilaca, više izlagača i više izlagačkog prostora.

Činjenica, da su svi tržišni lideri, već potvrdili svoje učešće, govori o kvaliteti ovogodišnjeg sajma. Sajam će se održati u dvoranama B5 i B6, minhenskog sajma i zauzimat će površinu od preko 64.000 m2. Sajam je idealna prilika koja pruža mogućnosti i izlagačima i posjetiocima, da uspostave međunarodnu poslovnu saradnju. Također, na sajmu će po drugi put biti dio i za polovne mašine u šumarstvu i drvnoj industriji, koji će biti dodatna atrakcija za sve posjetioce sajma. Spektar proizvoda i usluga ponuđenih na INTERFORST-u je namijenjen za šumarske preduzetnike, vlasnike šuma, uprave šuma i šumarija, šumarska i poljoprivredna preduzeća, drvnu i transportnu industriju, trgovine za poljoprivredne mašine i uređaje, šumarske i tehničke škole, šumarske fakultete, profesionalna udruženja, organizacije šumarstva i drvne industrije i poljoprivrednog sektora, kao i javnim službama i ustanovama u Njemačkoj i inozemstvu.

Prema anketi posjetilaca posljednjih događaja, gotovo 90% posjetilaca sajma su profesionalci. Kao i svih prethodnih izdanja, INTERFORST 2010, ponovo će biti popraćen vrhunskim profesionalnim popratnim programom, koji predstavlja značajan doprinos velikom uspjehu i visokom kvalitetu. Pored zvaničnog dijela sajma, upriličena je i naučna konferencija sa međunarodnim učešćem, kongresom i forumima, kao i specijalni program.
INTERFORST – Kongres, odvija se pod motom „Šumarstvo i drvna industrija – danas i sutra – od lokalnog do globalnog nivoa“. U saradnji sa poznatim partnerima, INTERFORST ponovno nudi i specijalni program pod nazivom: „Rad u šumi – sigurno i zdravo“, koji će biti fokusiran na zaštiti radnika pri radu u šumi.

Dodatna atrakcija sajma bit će i takmičenje u rezanju motornom pilom pod pokroviteljstvom firme „Stihl“, koje je na zadnjem sajmu privuklo veliki broj posjetilaca, naročito mlađe populacije.

11. međunarodni sajam šumarstva i šumarske tehnologije – INTERFORST 2010, zvanično će otvoriti ministar u vladi Bavarske gosp. Helmut Brunner.

Drugog dana (27. april) u edukacionom centru Buchenbuhl, održane su prezentacije na temu: „Mjere zaštite zemljišta, koje se koriste pri sječi i eksploataciji šuma – između želja i stvarnosti“. Prezentacije su pripremili prof. dr. Walter Warkotsch i prof. dr. Dietmar Matthies, sa tehničkog fakulteta Univerziteta u Minhenu, te Georg Windisch, šef odjeljenja za šumarstvo, Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Bavarske. Nakon prezentacija, učesnicima je organizovana posjeta jednom od odijela državnih šuma Bavarske, u blizini edukacionog centra, gdje se vršila sječa i eksploatacija šume. Prisutnim su prezentirane informacije o preduzeću i državnim šumama Bavarske i implementaciji povećanih potreba zaštite zemljišta u državnim šumama Bavarske i Saksonije (inženjeri šumarstva, Bernhard Holldorfer i Bernd Flechsig), kao i tehničke inovacije kod mašina u šumarstvu za povećanu zaštitu zemljišta, koje je prezentirao predsjednik Savjetodavnog odbora INTERFORST-a gosp. Ralf Dreeke u ulozi proizvođača mašina za šumarstvo.

Facebook
Twitter
WhatsApp