DODJELA CERTIFIKATA „EUROPEAN COMPUTER DRIVING LICENSE“ ECDL

U četvrtak 27.03.2008. god. u prostorijama Media centra Sarajevo, održana je svečanost povodom dodjele EDCL certifikata osoblju šumarskih institucija Federacije BiH.
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jedinica za implementaciju projekata u šumarstvu i poljoprivredi, organizovalo je obuku za informatičko osposobljavanje osoba uposlenih u šumarskim institucijama FBiH.
U sklopu projekta razvoja i očuvanja šuma finansiranog sredstvima Svjetske Banke i Vlade Federacije BiH, obučene su 352. osobe iz sljedećih institucija:

1. Federalna Uprava za šumarstvo i sektor šumarstva u okviru Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva;
2. Kantonalna preduzeća za gospodarenje šumama;
3. Kantonalne Uprave za šumarstvo;
4. Kantonalne šumarske inspekcijske službe.

Obuka je izvršena po standardu za obrazovanje i provjeru informatičkog znanja prihvaćenom u svim zemljama Evropske zajednice – ECDL („European Computer Driving License“). Ovaj program obuke je ujedno proveden u skladu sa ciljem Strategije razvoja informacionog društva BiH,  koji nalaže da naš nacionalni standard za digitalnu pismenost mora biti kompatibilan standardu zemalja Evropske zajednice.

Obuka je doprinijela i jačanju institucionalnih i ljudskih kapaciteta u nadležnim šumarskim institucijama u Federaciji BiH u cilju razvoja i održavanja informacionog sistema za gazdovanje šumama (FMIS).

Federalni ministar Damir Ljubić je uručio cetrifikate predstavnicima institucija (direktorima) i pojedincima koji su bili najuspješniji, a podjela certifikata ostalim polaznicima će se obaviti na svečanostima unutar preduzeća.

Samira Smailbegović dipl. ing. šum.

Facebook
Twitter
WhatsApp