DIREKTOR ŠUMARSTVA GUNTHER GROSS

Cijelo šumarstvo Baden -Wuertenberga tuguje za svojim zaslužnim zaposlenikom i kolegom Guntherom Grossom. Nakon duge i teške borbe i zadivljujuće energije kojom se borio protiv bolesti ipak je u šezdeset i prvoj godini preminuo.

Guenther Gross je preko 40 godina bio u službi šumske uprave pokrajine i za ovo vrijeme je vršio mnoge odgovorne funkcije i djelovao sa puno profesionalizma i uspjeha.

Nakon poslova koje je obavljao u kadrovskoj službi šumarstva Tuebingen kao i mjesta drugog službenika u šumskoj upravi Ochsenhausen, 1986. godine mu je povjereno mjesto vodećeg čovjeka u šumskoj upravi Pfalzgrafenweiler, a zatim, nakon reforme šumarstva 2005. godine i vodeće mjesto u regionalnoj upravi Freudenstadt. Ove funkcije je do kraja obavljao sa velikim angažmanom, intenzivnim kontaktima i velikom odgovornošću.

Naročito su se isticale njegove sposobnosti prilikom motivacije kolega u kriznim situacijama i katastrofama u šumarstvu kao npr. prilikom orkana „Lotar“, kada je mnoge zaposlenike, radnike iz susjednih šumarstava i mnoge kooperante koji su pomagali u saniranju šteta udruživao i od njih stvarao tim koji dobro funkcionira.

Gross je bio šumar u duši, uvijek u potrazi da razumije šumski ekosistem, njegovo prisustvo, postanak i prolaznost. Nastojao je da spozna i shvati procese u šumi, ali isto tako da „prstom pokaže“ kako se oni mogu iskoristiti i integrirati u optimalan privredni „pogonski sistem“.
Njegov veliki učitelj su bili evropski prašumski relikti.

U ime šumarstva Baden – Wuertenberga bio je organizator mnogih ekskurzija koje su posjećivale ove šumske ekosisteme, a koje je velikim dijelom i sam predvodio.
U skladu sa njegovim velikim interesovanjem za čovjeka i zahvaljujući njegovim velikim komunikativnim sposobnostima proizišle su mnoge prijateljske veze sa kolegama iz inostranstva. Ove kontakte je održavao i u dobrim i u teškim vremenima.

Kao najupečatljiviji primjer je akcija koju je Guenthe Gross inicirao i velikim dijelom u njoj učestvovao, akcija „Šumari pomažu šumarima“, za kolege u ratom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini. Za ovaj neobičan angažman Guenther Gross je prije nekoliko godina i odlikovan od Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine.

Svojim višestrukim angažmanom u struci kao i višestrukim društveno korisnim aktivnostima
Guenther Gross je ostvario velike zasluge koje ćemo sačuvati kao časnu uspomenu na njega.
U šumama u kojima je radio njegov potpis će još dugo ostati vidljiv i održavati sjećanje na njega.
Sa preranom smrću Guenthera Grossa izgubili smo čovjeka – lidera, par exelens stručnjaka i zasigurno, velikog prijatelja uvijek spremnog da pomogne.

 

Meinrad Joos, Freiburg

Prevod – Samira Smailbegović, dipl. ing. šum.

Facebook
Twitter
WhatsApp