ODRŽANA STRUČNA RADIONICA-PRIRUČNIK ZA POŠUMLJAVANJE, OSNOVNA UPUTSTVA I PREPORUKE

Dana 10.07.2024. godine u hotelu Muška Voda kod Kladnja održana je stručna radionica: “Priručnik za pošumljavanje-Osnovna uputstva i preporuke” na kojem je učešće uzelo oko 60 kolega/ica.

Uz pozdravne riječi prisutnim su se obratili: Jusuf Čavkunović-načelnik Općine Kladanj, Almir Huskić-direktor JP “Šume TK” d.d. Kladanj i Emir Islamović-predsjednik Skupštine UŠIT FBIH.

Nakon pozdravnih riječi izvršena je promocija publikacije “Priručnik za pošumljavanje” koju je izvršio recenzent izdanja prof.dr. Sead Vojniković, naglašavajući ogroman značaj ove publikacije kako za privredu, tako i za širu javnost.

Stručnu radionicu je vodio autor publikacije prof.dr. Ćemal Višnjić, gdje je iznio osnovna uputstva i preporuke vezana za sadnju sadnica i pošumljavanja, te je dao i smjernice vezane za mnogobrojna pitanja i diskusije koje su dali učesnici radionice.

Nakon završenog teoreteskog dijela stručne radionice, pristupilo se i izvođenju praktičnog dijela radionice sa prikazom tehnika sadnje sadnica kod pošumljavanja, mjerama njege i alatkama koje se koriste kod pošumljavanja, te je nakon toga i zvanično zatvorena stručna radionica.

Radionicu je moderirao Azer Jamaković, dipl.ing.šum. koordinator projekta.

Projekat Priručnik za pošumljavanje inženjera i tehničara šumarstva FBiH” je sufinansirao Fond za zaštitu okoliša FBiH (www.fzo.org.ba) u iznosu od 20.700,00 KM.

Priručnik će poslužiti javnim preduzećima koja gazduju šumama, privatnim šumo-posjednicima, nevladinim organizacijama, obrazovnim i drugim javnim institucijama, kao i široj javnosti, koja se bave očuvanjem okoliša, i svim onim koji se bave pošumljavanjem ili pojedinačnom sadnjom sadnica drveća na šumskim goletima ili urbanim sredinama, da kod organizovanja pošumljavanja na što jednostavniji način dobiju upute, kojim vrstama drveća treba pošumljavati, kada pošumljavati, kako manipulisati sadnim materijalom, kako odabrati kvalitetan sadni materijal i koju tehniku sadnje koristiti prilikom pošumljavanja šumskih goleti u svrhu jačanja javne svijesti o značaju zaštite okoliša radi očuvanja i poboljšanja kvaliteta zraka, zemljišta, vode, zaštite i povečanja raznolikosti biodiverziteta, te ublažavanja klimatskih promjena i racionalnog korištenja energije.

Projekat je odobren po Javnom pozivu JK 2023 koji je objavio Fond za zaštitu okoliša FBiH krajem 2023. godine.

Rok za realizaciju projekta je 7 mjeseci.

FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA FBiH

Telefon: +387 (0)33 723 680;
Fax: +387 (0)33 723 688;
E-mail: info@fzofbih.org.ba;
Adresa: Hamdije Čemerlića 39A; 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

UŠIT FBiH
Telefon/faks: +387 (0)33 812 448;
Email: info@usitfbih.ba;
Adresa: Zagrebačka 20, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Facebook
Twitter
WhatsApp