11. DECEMBAR – MEĐUNARODNI DAN PLANINA

Međunarodni dan planina obilježava se od 2003. godine sa ciljem upoznavanja šire javnosti sa planinskim područjima, njihovim vrijednostima i problemima. Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine ovogodišnji Međunarodni dan planina posvećuje  planinama i šumama. Cilj  je povećati svijest javnosti i svih nivoa vlasti u BiH o važnosti planinskih šuma, te ulozi koju one imaju, kao i njihovog utjecaja na mjere prilagođavanja klimatskim promjenama.

Međunarodni dan planina proglasila je opća skupština UN-a 2003. godine, 11. decembra, nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala na potrebu stalnog osvješćivanja golemog značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine u povodu obilježavanja Međunarodnog dana planina, 11. decembra 2014. godine, upućuje apel javnosti i svim nivoima vlasti u BiH da posvete u buduće veću brigu planinama i šumama,  s obzirom na njihovu ulogu i značaj koje daju čovjeku i životu na planeti  Zemlji.

07. decembra 2014. godine uputili smo saopštenje za javnost o trenutnom stanju naših planina i šuma u FBiH u kojem je izražena velika zabrinutost za zdravstveno stanje naših šuma i narušavanja ambijentalnih vrijednosti planina što traži HITNU akciju vlasti u FBiH i svih njenih korisnika (šumsko – privredna/gospodarska društva, planinari, ekolozi, lovci, i dr.). Dosadašnji način upravljanja planinama i šumama od strane nadležnih institucija, uprava, preduzeća i drugih u BiH nije bio dobar, jer su planine i šume bile izložene velikim nekontrolisanim požarima, bespravnim sječama, raznim zagađenjima (deponije smeća, hemjisko zagađenje …), bespravnoj izgradnji raznih objekata, prekomjernim ispuštanjem raznih plinova u atmosferu.

U narednom periodu borit ćemo se za donošenje kvalitetnije zakonske regulative upravljanja planinama i šumama, podizanju veće odgovornosti kod svih korisnika planina i šuma, kroz edukaciju javnosti, a posebno korisnika planina i šuma, kako bi se podigla svijest o značaju planina i šuma i time postigla njihova veća zaštita.

Ovim putem pozivamo sve ljubitelje planina da 11. decembar – Međunarodni dan planina, obilježe na odgovarajuči način, kako bi ukazali brigu o ugroženosti planina i šuma, podigli svijest javnosti o značaju planina i šuma i zaštitili i unaprijedili bogatstvo planina za buduće generacije.

Facebook
Twitter
WhatsApp