10. MEĐUNARODNI IUFRO SIMPOZIJ I JUBILEJ 60. GODINA ŠUMARSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U SARAJEVU

Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu ove godine proslavlja 60. godina postojanja od svog osnivanja i rada. Tim povodom u periodu od 7. do 9. maja 2008. god. u hotelu Hollywood na Ilidži, Šumarski fakultet je bio organizator 10. međunarodnog IUFRO simpozijuma na temu „Zakonodavni aspekti održivog gospodarenja šumskim resursima u Evropi“. Simpozijumu je prisustvovalo preko 50. stručnjaka iz više od 20. zemalja iz Evrope i Svijeta. (Austrija, Švicarska, Švedska, Rumunija, Makedonija, Kosovo, Litvanija, Hrvatska, Japan , Estonija, Češka, Rumunija, Crna Gora, Srbija, Turska, Belgija, Moldavija, Slovačka, Engleska…)
Prema riječima Mersudina Avdibegovića, prodekana Šumarskog fakulteta za naučno istraživački rad „IUFRO je najrazvijenija svjetska mreža istraživačkih institucija iz oblasti šumarstva. Cilj ovog simpozijuma je bio da sagledamo dinamiku razvoja šumarskih zakona i politika u zadnjih desetak godina u zemljama u tranziciji, ali isto tako i u drugim zemljama Evrope i Svijeta (Švedska, Švicarska, Kipar, Austrija). BIH je zemlja u tranziciji i normalno je da zakonska rješenja nije lako sprovesti, ali mi pokušavamo u sprezi nauke i prakse realiteta sociološko-ekonomskih, da napravimo sve ono što je u interesu dugoročnog razvoja u sektoru šumarstva i šumarskih resursa generalno i mislim da će rezultati ovog simpozijuma biti jako korisni za nadolazeću strategiju razvoja šumarskog sektora na nivou Federacije BiH. Vjerujem da ćemo ova iskustva, koja smo ovdje prikupili iz dvadesetak zemalja iskoristiti u ovom procesu koji je pred nama, da ne bismo pravili greške koje su drugi pravili, i da bismo eventualno izvukli neka pozitivna iskustva iz toga.“
Teći dan simpozijuma učesnici su proveli na „Bijambarama“ gdje su domaćini bili kolege iz KŠPD „Sarajevo šuma“. Učesnici su se upoznali sa uređenosti i organizacijom Zaštićenog područja „Bijambare“ i posjetili Bijambarsku pećinu, a poslije uz ručak i druženje u prirodi okončali Simpozij.   Simpozij je ocjenjen kao vrlo uspješan zajednički projekat iz kojeg je kao rezultat saradnje Šumarskog fakulteta u Sarajevu i ETH Instituta u Cirihu izdata knjiga       „Forstwirtschaft und Forstrecht in den Reformstaaten Mittel-und Osteuropas 1990.-2007. (Šumarstvo i šumarsko zakonodavstvo i politika u zemljama u tranziciji srednje i istočne evrope 1990.-2007.). Prodekan Avdibegović se zahvalio Federalnom i Kantonalnim resornim ministarstvima kao i šumsko privrednim društvima na podršci i pomoći, i naglasio da je i ovo jedan vid promocije naše zemlje.

Samira Smailbegović dipl. ing. šum.

Facebook
Twitter
WhatsApp